Bakudapa Kombali- Jongerendag

Bakudapa Kombali- Jongerendag

Bakudapa Kombali- Jongerendag

De jongere generatie zijn de afstammelingen van de Molukkers in Nederland. Ze zijn geen buitenlanders – ze zijn geen vreemden. Ze hebben ook het recht en de verantwoordelijkheid om de GIM te onderhouden en te leiden (Ds. Michael Willy Patawala).

Puji Syukur voor Tete Manis, tanggal 8 Oktober 2022, 20 ana muda bakudapa di Houten. Dong dudu sama sama batjarita, tukar pikiran. Dong samua bakumpul karena dong sayang deng mau jaga erfenis “Kerk”yang dong pung oma, opa, deng oyang kastingal voor dong.

Calogera Peilouw uit Elst yang juga datang dalam acara jongeren dag, bage dia pung ervaring. Uit alle hoeken van Nederland kwamen een groep van 20 jongeren, om zich te buigen over de toekomst van GIM. Het was een vruchtbare dag. Met elkaar hebben we verhalen en ervaringen gedeeld, gelachen en samen gezongen.

Als ik nadenk over de toekomst van de GIM maak ik mij zorgen. De kerk zit vaak halfvol, hoe vol zal de kerk over een aantal jaren zitten? De kerk die mij zo dierbaar is, die sinds klein af aan getuige is van de liefde en leed in de gemeenschap. Het was belangrijk om met gelijkgestemden te zijn, om onze zorgen te kunnen delen.

Van de anderen jongeren kreeg ik ook het idee dat de zorgen op welke manier dan ook, ze bezig hield, dat het knaagde. Er moet iets gebeuren. Een frisse wind? Khotbah in het Melayu Tinggi of Bahasa Melayu Ambon? Wij wisselden onze gedachtes uit. In Gereja Maranatha in Ambon wordt ook het Bahasa Melayu Ambon gesproken, de taal die we hier in Nederland ook onderling met elkaar spreken. Dit maakt het meer verstaanbaar voor de jongeren. Of naar het raakvlak van geloof en traditie te kijken. Misschien door met elkaar en met behulp van ouderen te kijken hoe de cultuur is opgebouwd, en welke rol het geloof daarbij speelt.

Ik heb veel geleerd van alle aanwezigen, ze hebben mij geïnspireerd. Ik denk dat het bespreekbaar maken vooral belangrijk is geweest. Oom Jefta zei: het geloof in God is als bambu in de grond: het is de fundering; het geloof, is sterk. Maar het uiteinde bovenaan, beweegt met de wind mee, is buigzaam. Bapa pendeta zei ook, onze kerk is een geschenk van de eerste generatie.

Pendeta, samua yang bisa bikin waktu par bakudapa sama2 deng yang laeng. Dangke banya, sampe bakudapa lai! Tete Manis berkati dalam segala hal!
(Calogera, familie Peilouw uit Elst)