Uitzending Dr. Pdt. Verry Patty – 1. Op weg naar Ambon

Uitzending Dr. Pdt. Verry Patty – 1. Op weg naar Ambon

Op weg naar Ambon

Week 1 is zo voorbijgevlogen. Na de aankomst in Jakarta was het vooral acclimatiseren en proberen na zo’n lange vlucht de slaap te vatten. De volgende dag stond alles in het teken van de doorreis naar Jogyakarta. In Karawaci konden we niet alles regelen; we een telefoonabonnement met internetverbinding, maar het was onmogelijk om met onze passen geld te pinnen. We zijn toen maar naar de moneychanger gestapt.

De volgende ochtend vroeg ben ik naar Jogyakarta gevlogen, waar ik om 6 uur aankwam. Vanuit de UKDW -Universitas Kristen Duta Wacana – werd ik opgevangen door een mastersstudent Vania. Zij begeleidde mij de eerste dag. Zo bracht zij mij eerst bij de bibliotheek van Colsani, de Perpustakaan Kolege santo Ignatius (Kolsani). Het centrum ligt in de nabijheid van de katholieke kerk en op loopafstand van het hotel, waar ik verbleef Graha Kinasih. Hoewel ik geen KTP (Indonesisch identiteitsbewijs) kon overleggen mocht ik met mijn paspoort zonder het aanmaken van een lidmaatschapsbewijs er terecht. Dit is het voordeel als je als gast van de UKDW in de bibliotheek research wil doen… Het hoofd van de bibliotheek toonde mij hoe ik op basis van de computer op zoek kon gaan naar boeken. Rondom half 9 was het al druk bezocht door allerlei mensen, die in de leeszaal zich opmaakten voor een lange zit. De Kolsani is als instituut niet meer uit het beeld van de universiteitsstad Jogyakarta te denken. Hier heb ik in alle rust me op het vakgebied van de Pastorale Theologie/Psychologie kunnen oriënteren voor de colleges op de UKIM. Alsook een indruk kunnen krijgen op het gebied van de contextuele theologie aan de UKDW.

Daarna volgde een introductie op de theologische faculteit in het gebouw Agape. Tijdens de autorit van het vliegveld Adisutjipto naar de stad bleek hoe het wegennet amper de verkeersdrukte aankon. Het blijft wonderbaarlijk om te zien hoe al die auto’s en motoren al balancerend door de drukte heen komen. Op de kampus waren de studenten goedgekleed. Ik zag niemand in een korte broek…

Vania leidde me naar de docentenkamer, waar men pauzeerde en liet me met iedereen kennis maken. Daarna bracht ze mij naar de S2 afdeling, waar de studenten van de paska Sarjana colleges volgden. Ook maakte ik kennis met veel docenten en studenten. Ik bezocht als eerste de kamer van professor Gerrit Singgih. Hij zat met enkele studenten in een studiebespreking, maar we maakten een afspraak om de volgende morgen koffie te drinken. Ik kwam ook pdt Rie Apituley tegen, die vanuit de UKIM hier bezig is met haar S3, schrijven van haar dissertatie. Ook kwam ik uiteindelijk terecht in de bibliotheek. Ook hier bleek de collectie meer dan uitstekend.

Na de lunch kon ik terecht op mijn hotel kamer. De locatie was uitstekend in de omgeving van de rooms-katholieke kerk St. Antonius en de protestantse kerk van de HKPB. Bij elke mis en vooral op zondag was er geen doorkomen aan. Alle leegstaande plekken werden als parkeerplaats voor motors en auto’s in gebruik genomen.

De volgende dag stond in het teken de gastcolleges, die ik hield. Eerst voor de S2 studenten tijdens het college Oude Testament van dr Robert Setio. Ik mocht het thema diaspora behandelen en daarbij het verhaal van 65 jaar Molukkers in Nederland betrekken. Aan de hand van het verhaal van Jozef in de gevangenis heb ik geprobeerd in beeld te brengen wat diaspora kan zijn. Onder de toehoorders waren ook studenten uit Irian, Ambon en Kupang.

Het college gericht aan de S1studenten betrof het vak kerkgeschiedenis van dr. Jozef Hehanussa. met als onderwerp ‘Molukse theologie in Nederland’. Over het algemeen blijkt, dat men in deze academische wereld weinig af weet van de afloop van de koloniale geschiedenis van het KNIL. Ik moest de uitleg van de afkorting GIM corrigeren. Men had het over de Geredja Indonesia Maluku, waardoor ik vanuit de oprichting van de GPM verwees naar de naam van de Geredja Indjili Maluku, wat op de nominatie stond om de naam te worden van de zelfstandige kerk van de Molukken. Uiteindelijk werd het Geredja Protestan Maluku. In Nederland aangekomen konden de Molukse christenen om kerk-ordelijke redenen geen classis vormen van de GPM, waardoor men bewust koos om gebruik te maken van Geredja Indjili Maluku.

Kolsani goed vertoeven; materiaal verzameld. Lekker gewerkt. Toen ik aankwam waren er een aantal mensen van Jogya ijverig aan het werk. Ik ging bij het raam zitten om zo wat naar buiten te kunnen kijken. Binnen een minuut stond een medewerker de ramen te sluiten en werd de airco aangezet.

De ontmoeting met pdt Hendri Wijaysatsu was een godsgeschenk. Zij werkt als docent pastoraat aan de UKDW. En heeft aan het begin van dit millennium aan de Radboud universiteit haar mastersopleiding gedaan. Wij onderhielden toen veel contacten ook vanwege het feit, dat ze voor haar praktijkopdrachten terecht kon in de GIM gemeente Hatert. Zij heeft mij een goede inkijk gegeven hoe op de UKDW pastoraat gedoceerd wordt. Naast literatuur heeft zij mij ook gewezen op de werkvormen, die zij hanteert. Ik was een verheugd mens, toen ik een college voor de S1 kandidaten mocht bijwonen. Het gezelschap bestond alleen maar uit dames… Het vak is een specialisatie. Ik ben benieuwd of dit een gender-issue wordt. Het bijzondere van het college was dat het ging om de pastorale counseling voor mensen, die te maken hebben met LBGT. Dit is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender. Waar let je als counselor op en hoe ga je om met de pastorant? De inzet is niet om mensen in hun zonde(n) te bestrijden, maar om vooral vanuit de pastorale roeping mensen nabij te blijven. Vooral met het oog op familieleden, ouders,, die zich geen raad weten met deze ‘beschamende’ situatie. En vooral ook de persoon van de LBGT zelf, die zich vanuit schuldgevoelens en schaamte geen raad weet. Welke mogelijkheden kun je scheppen om mensen het gevoel te geven, dat ze er toe doen?

Op zondag heb ik met 2 docenten van de UKIM – pdt Rie Apituley en pdt Ike Hukubun – een kerkdienst bezocht in de kerk van de GKI aan de Jln Malaiboro. Samen met elkaar van gedachten gewisseld over contextuele theologie. De een hanteert in haar onderzoek een kosmologie, wat gebaseerd is op de zee, terwijl de ander in haar onderzoek de sasi betrekt op de Kei eilanden en dit doet door het vergelijken van adatteksten en een bijbeltekst uit Kolose.

Veel inspiratie opgedaan voor een vervolg naar Ambon.