Convent predikanten Wuppertal 2018

Wuppertal, een impressie …

Als predikanten een paar dagen samen zijn, weg van hun gemeenten, kun je van alles verwachten. Dan zitten ze blijkbaar in hun comfort zone, weg van hun alledaagse beslommeringen waar ze vooral predikant moeten zijn. De sfeer is vooral goed en gezellig geweest, wat eigenlijk normaal is voor dit soort dagen.

Ook waren enkele penatua’s van het synodebestuur meegekomen. Overdag werden de dagen gevuld met een aantal onderwerpen. Wat er vooral bovenuit stak, is de vraag rondom identiteit. Ondanks dat het een schot voor open doel, namelijk dat het woord onze basis is, vonden de aanwezigen het geen overbodige luxe om een viertal predikanten de taak mee te geven om onder woorden te brengen.

Wat sterk gerelateerd is aan die vraag, is hoe onze culturele achtergrond zich verhoudt tot ons christelijk geloof. Al met al hele interessante onderwerpen waarbij verschillende meningen en inzichten naar voren werden gebracht. Tijdens de gesprekken werd de serieuze toon meer dan eens onderbroken door lachsalvo’s, ingeleid door grappige opmerkingen en droge humor. Maar gelukkig wist de ketua van het convent, pdt. Zeth Mustamu, de aanwezigen steeds weer terug in het gareel te krijgen. De grappen en grollen kwamen in de avonden weer terug, dat alles tijdens het zingen van lagu lagu.

Tijdens een van die avonden vertelden enkele predikanten hun ervaringen tijdens de kerusuhan. Het zijn indrukwekkende verhalen die een beeld geven van hoe zij als predikant verwikkeld raakten in zoveel geweld. Een absoluut hoogtepunt is een dans met een van de ‘locals’, maar dat is misschien een verhaal voor bij het kampvuur. Al met al kan er met tevredenheid en een lach op de dagen terug gekeken worden.

Convent Wuppertal 2018